Enkele Tips/Advies vóór de aankoop van een natuursteenvloer.

Natuursteen is een duurzaam materiaal dat een erg lange levensduur heeft. Wanneer u kiest voor natuursteen kunt u er van uitgaan dat u een vloer voor het leven hebt. Het is de meest slijtvaste vloerbedekking die er bestaat; want zelfs het zachtste marmer is harder dan het hardste parket. Door de jaren heen wordt een natuurstenen vloer alleen maar mooier. Marmeren vloeren krijgen door jarenlang gebruik een extra dimensie.

Er zijn zelfs vloeren die dusdanig bewerkt zijn zodat ze meteen al oud lijken. De lange levensduur van een natuurstenen vloer zorgt ervoor dat u de waarde van uw huis verhoogt. Geen tegel is hetzelfde. Voor elke stijl en iedere smaak is er wel een soort natuursteen te vinden. De mogelijkheden zijn onbeperkt.

Of u nu een landelijke of juist moderne inrichting heeft, een lichte of een donkere vloer zoekt, op het gebied van natuursteen is veel mogelijk. U kunt kiezen voor een spiegelgladde hoogglanzende gepolijste graniet- of marmervloer, of juist voor een leisteen- of kwartsietvloer met een stroef oppervlak. Wat ons betreft kunnen we niet helder genoeg zijn in het aangeven van de eigenschappen van de zeer grote hoeveelheid natuurstenen vloeren die er aangeboden worden. Het is de taak van ons bedrijf af te tasten wat u als koper van de vloer verwacht en vervolgens aan te geven of uw verwachting re&eulm;el is. Wanneer dat niet het geval is, geven we dat eerlijk aan.

Laten we u een voorbeeld geven;

Op dit moment is bijvoorbeeld het materiaal Belgisch Hardsteen erg in trek. Hoewel de naam anders doet vermoeden is dit geen erg hard materiaal. Dat wil dus zeggen dat de vloer door het gebruik snel krassen en vlekken zal laten zien. Voor sommige mensen zal een gekraste hardsteen vloer juist aantrekkelijk zijn; voor anderen juist helemaal niet. Als we merken dat mensen deze eigenschap van de steen al kennen (wie weet hebben hun kennissen een zelfde vloer en weten ze precies wat het toepassen van deze steen betekent) is er niets aan de hand. Als er echter iemand binnenkomt met een staaltje waarop geen enkel krasje te zien is (of de persoon in kwestie heeft de vloer op een plaatje of anderszins gezien) zullen wij altijd vertellen (en waar mogelijk laten zien) dat er na verloop van tijd krassen op de vloer zullen komen. We merken dan snel genoeg of dat juist datgene is wat de persoon zoekt of juist helemaal niet. Als de klant een gekraste vloer wil is er geen probleem; als we echter merken dat de klant dat niet wil, zullen we er toch over door praten.We zullen dan ook alternatieven laten zien. Bijvoorbeeld door dezelfde steensoort te tonen, maar dan in een afwerking die veel minder snel krassen zal laten zien. En uiteindelijk zult U als klant de keus hebben. U voelt wel dat het op die manier mogelijk is dat de ene vloertegel uitstekend in het verwachtingspatroon van een klant past; terwijl dezelfde vloertegel bij een andere klant hoogstwaarschijnlijk slapeloze nachten zal opleveren. Als het resultaat maar is wat de klant zich daarvan had voorgesteld. En vervolgens moeten we ook nuchter onder ogen zien dat het een moeilijke afweging blijft. En bij die keus willen wij U graag helpen. In natuursteen is de structuur nooit hetzelfde, er kunnen zich dus altijd afwijkingen voordoen in het materiaal.Wij verzoeken u hier wel rekening mee te houden.

Een nieuwe vloer is tenslotte niet zoiets als, een verkeerde maat overhemd, dat geruild kan worden.

Splijtvlak.
Kwartsiet en leisteen worden door splijting gewonnen; zij hebben daarom een natuurlijk splijtvlak, variërend van vlak tot grof (natuurlijk antislip). Uit de kleinere en dunne platen worden tegels gezaagd, terwijl uit de dikke en grote platen gevelplaten, traptreden e.d. gezaagd worden. Dikkere, middelgrote platen worden als stapelstenen en flagstones onbewerkt gebruikt.

Kleur en structuur.
Aangezien het natuurproducten zijn, moet er met nuancering in kleur en structuur rekening gehouden worden.

Dikte.
Bij marmer, travertin, graniet en basalt hebben de vloertegels een standaarddikte van 15 of 20 mm. Wandtegels hebben een standaarddikte van 7 of 10 mm. Gezien de aard/gelaagdheid van kwartsiet en leisteen komen er na splijting gáán platen voor, die eenzelfde dikte hebben. Tegels variëren in dikte gemiddeld van 8-25 mm. Het is tegenwoordig ook mogelijk diverse materialen in kwartsiet en leisteen op dikte gefreesd, ook wel gekalibreerd genoemd, te leveren. Wij informeren u graag over de mogelijkheden.

Vlakheid / tolerantie.
Verschillen in maat kunnen zich voordoen. Natuursteen kent een tolerantie van +/- 2 mm in de lengte en de breedte. Tolerantie in dikte bij gezaagde tegels met een dikte van 15 mm of minder, bedraagt +/- 1,5 mm. Bij een dikte van 15 tot 30 mm is de tolerantie +/- 3 mm. De gekalibreerde uitvoering van kwartsiet en leisteen kent een tolerantie van +/- 2 mm in de dikte, mits anders vermeld. Bij oppervlaktebewerkingen van marmer, travertin, graniet en basalt kunnen, afhankelijk van de bewerking, slijpringen in het oppervlak zichtbaar zijn. Tevens, afhankelijk van bewerking en soort, is het mogelijk dat de tegels kartelrandjes vertonen aan de oppervlakteranden. Bij kwartsiet en leisteen komt een zuivere recht- en vlakheid niet voor. Tegels kunnen licht bol of hol zijn.

Dit moet worden opgevangen door bredere voegen.

Toepassingen.
-Tegels en banen in vrije lengten, flagstones en scherven
-Traptreden, stootborden en vensterbanken
-Gevel- en wandbekleding

Maatvoering.
Alle materialen worden geleverd in standaardafmetingen:
Banen met diverse breedtes in wisselende, vrije lengten. Tegels 60x30, 60x40, 30x30, 40x40, 50x50 en 60x60 cm. In de toiletruimten en badkamers wordt veelal de maat 30,5x30,5 cm met een dikte van 10 mm toegepast.
In marmer en graniet zijn ook wandtegels in de maat van 30,5x15,25 en 30,5x30,5 cm verkrijgbaar. Deze hebben altijd een gepolijst oppervlak. De zijkanten zijn afgewerkt met een kleine facet. In de diverse materialen is het ook mogelijk mozaïek te leveren.

Flagstones / scherven.
In kwartsiet en leisteen worden ook onbewerkte en onregelmatige stukken met eventueel aanwezige zaagkanten geleverd: Flagstones. Afmeting diagonaal gemeten ca. 50 tot 100 cm, dikte ca. 20-35 mm. Scherven afmeting diagonaal gemeten ca. 25 tot 50 cm, dikte ca. 10-25 mm.

Plinten.
Bijpassende plinten kunnen worden geleverd in een, afhankelijk van het materiaal, standaardhoogte van 6, 7 of 8 cm. De diktes zijn 10, 15 of 20 mm, afhankelijk van het materiaal en de mogelijkheden bij de betreffende producent. Bij marmer, travertin, graniet en basalt kunnen deze geleverd worden met een gepolijste voor- en bovenzijde of met een andere bij de oppervlaktebewerking horende afwerking.
Plinten in kwartsiet en leisteen hebben een standaardhoogte van 6 cm met een natuurlijk gespleten voorvlak, waarbij de kanten gezaagd zijn. Tegen meerprijs is het bij enkele soorten mogelijk de lange bovenzijde te schuren c.q. te zoeten.

Pastegels / zaagverlies.
Deze worden door de tegelzetter in het werk gemaakt. Met materiaalverlies door het pas maken dient rekening te worden gehouden, en wel met circa 3 a 5% voor banen met wisselende lengten en circa 5 a 7% voor standaardtegels, uitgaande van een recht en haaks vloeroppervlak.

Voegbreedte.
Bij marmer, travertin, graniet en basalt circa 3 mm breed. Bij kwartsiet en leisteen dienen de voegen bij tegels met gezaagde kanten (banenverband en standaardmaten) 5 a 8 mm breed te zijn. Flagstones en scherven kennen een willekeurige voegbreedte.

Monsters.
De door de natuursteen leverancier afgegeven monsters dienen slechts als type om in doorsnee de hoedanigheid van het te leveren materiaal vast te stellen.

Slijtvastheid.
Kwartsiet en sommige soorten leisteen kennen een hogere slijtvastheid dan betontegels.